dilluns, 16 d’abril del 2012

La debilitat estructural o "La amenaza..." (III)


Tanquem la trilogia de debilitats amb el concepte de les debilitats estructurals. No ens referim a les debilitats dels peons (Veure Punts dèbils o...).

Les debilitats estructurals són aquelles que es produeixen en una posició a causa de l'estructura d'aquesta. No cal que hi hagi debilitats concretes, però tal i com la tenim plantejada no ens ajuda per acomplir el nostre objectiu i ens perjudica.

Com hem d'actuar amb les debilitats del nostre rival? Hem d'analitzar quines possibilitats ens ofereix l'estructura i ajustar el nostre objectiu a aquestes condicions.

Per entendre-ho millor veiem els exemples més comuns:



Els forats

A vegades hi ha un color que predomina en la nostra estructura. En el diagrama de la dreta les caselles negres estan controlades pel blanc, i les blanques pel negre.

El problema del blanc és que no només no ofereix resistència a aquest fet sinó que ha situat els peons de l'enroc en negre, deixant les diagonals blanques obertes a disposició de l'alfil.
El setge al rei blanc ha de passar per exprimir al màxim aquesta diagonal.

L'alfil i els peons

L'alfil és millor que el cavall? La majoria de jugadors el prefereixen, però si l'estructura de peons juga a la nostra contra pot quedar neutralitzat.

En aquest primer diagrama ens trobem amb una posició molt tancada que no ofereix massa bones possibilitats al blanc, més que "anar aguantant". No s'ha de tenir pressa. El negre, poc a poc, ha de guanyar.

Una debilitat en l'estructura és la de no conjugar bé l'alfil amb els peons.


Casella avançada

Perforar la posició rival i aconseguir crear una casella forta dins seu no es pot desaprofitar.

És una casella forta perquè està sòlidament defensada pel blanc i no pot ser atacada per cap peó negre.

El blanc ha aconseguir colocar el cavall, que ara només podrà ser expulsat mitjançant el del rival.



De moment ens quedem amb aquestes tres. D'estructures dèbils ho poden ser moltes, el que és important és veure les possibilitats que ens donen i com aprofitar-les.

Fins aquí! A mesura que vagin apareixent veurem més estructures dèbils.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada