dissabte, 31 de març del 2012

Preparant un final o La importància de l'estructura (I)



Benvinguts al Blog de l'aprenentatge dels escacs. Procurarem penjar partides, posicions i conceptes d'una forma amena per a que tot jugador d'escacs pugui aprofundir en el seu aprenentatge.

Desitjo que us agradi!

Anem a la primera... una de fàcil:

Preparant un final o La importància de l'estructura

Partida del per equips en què es juga la defensa Petrov:
1.e4 e5 2.Cf3 Cf6 3.Cxe5 d6 4.Cf3 Cxe4 5.d4 d5 6.Ad3 Cc6 7.O-O Ae7 8. Cc3 (1)

(1)

El blanc s'escapa de les línies habituals com 8.c4 o 8.Te1 per a dur a terme una altra jugada.

És en aquest moment quan un jugador ha de pensar en els conceptes dels que disposa per a triar la millor continuació i valorar si aquesta jugada li és favorable o no.

El blanc ataca el cavall enemic. El negre, si no vol perdre un peó, pot fer 3 coses:

A) Moure'l
B) Canviar-lo
C) Defensar-lo

A) Si el mou a f6 permetríem que el blanc hagués desenvolupat una peça "extra" respecte el negre, ja que per una jugada de desenvolupament blanca el negre en faria una de retirada sense que sigui necessari. Descartada

B) Si fem 8. ... CxC hi ha dues coses que salten a la vista ràpidament: El blanc obre la columna b i la seva estructura de peons li queda malmesa. El negre té una bona estructura pel flanc de dama, així que es pot permetre obrir-li la columna al blanc, a canvi d'aïllar-li el peó d'a i de doblar-li els peons a la columna c. Possibilitat

C) Defensar el cavall a través d'f5 sembla també possible, ja que el blanc no té ara el c4 per trencar el centre. S'hauria de vigilar amb la casella e5, lliure ara pel blanc per ocupar-la i crear una estructura molt semblant amb f4. Possibilitat

En aquest cas el jugador va triar 8. ... CxC (2)

 (2)

L'objectiu del negre a partir d'ara serà aprofitar l'estructura malmesa del blanc, però com fer-ho?

El seu raonament és el següent: 
1) Bloquejar tant com pugui els peons del flanc de dama per a que el blanc no pugui jugar c4 i fer desaparéixer el seu peó doblat.

2) Canviar peces i arribar a un final de reis en què les debilitats estructurals es fan més paleses.

3) En vista que la seva estructura de peons serà molt compacta i que els peons estaran en les caselles blanques, voldrà canviar l'alfil blanc pel cavall o bé per l'alfil blanc rival.

Sabent tot això continua jugant i aconsegueix unes jugades després la posició és la següent:

 
*La posició de la partida no era exactament aquesta, però didàcticament ens ha semblat més interessant.

El negre ha aconseguit bloquejar l'avanç c4.
Ha inutilitzat la columna b.
Ha neutralitzat l'alfil blanc privant-lo de caselles.

El que ara pretendrà serà, com a mínim, de simplificar tant com pugui les peces grans per arribar a un final clarament superior. (3)

(3)

El blanc no podrà entrar a la posició negra, ja que l'estructura no li permet. En canvi, el rei negre pot fer-ho pel flanc de dama, amb el cavall per c5 i e5 i pot trencar, si s'escau, per c5. 0-1.

Tota la partida ha girat en vers a la jugada 8 blanca: Cc3. En aquell moment el jugador negre ja tenia en ment quin era el pla més favorable aprofitant les debilitats rivals i s'ha mantingut ferm en la seva execució.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada